Как да разберем, че пием прясно кафе?

1.Кафето също се разваля

Както всяка храна, кафето се разваля. Да вземем един хляб за пример, на 5/6-тия ден хляба обикновено е мухлясва. Подобно на хляба,  кафето бива „изяждано“ от различни микроорганизми като плесени и бактерии, това е процес на органично разлагане.

Промените в „преснотата“ са химически процеси. През първите три дни след изпичане, кафето всъщност се подобрява. През този период то изпуска образувания по време на печене въглероден двуокис. Кафето съдържа и танини като виното няколко дни „зреене“ води до желани промени във вкуса.

Главния процес влияещ на свежестта е оксидацията. Като разрежем една ябълка, повърхността бързо става кафява, това е оксидацията която засяга и кафето(и кара желязото да ръждясва).

 

2.Кога се разваля кафето?

При кафето на зърна процесът е бавен и отнема няколко седмици (4-8) според  сорта и метода на печене. Експертите забелязват разлика във свежестта 2-4 седмици след изпичане, а обикновените хора 4-8 седмици след изпичане. Накратко – кафето достига до оптималния си вкус 3 до 7 дни след изпичане и запазва вкусовете си около 6 седмици, а напълно „изветрява“ след 6 месеца. Разбира се това се отнася до 80-90% от различните кафени зърна, като винаги може да има изключения, които да са годни за консумация и след по-дълъг период(и да нямат вкус на чорапи).

 

3.Как да сме сигурни, че си купуваме прясно кафе?

При късмет може да открием датата на изпичане на опаковката, тъй като производителите на кафе не са задължени да я посочват.  Можете и да изберете да купувате кафе от производител, който ви гарантира, е предлаганото кафе е прясно изпечено.

 

Сподели тази публикация

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *